Η Αγρο-οικολογία ως Εργαλείο για την Απελευθέρωση: Ο Μετασχηματισμός της Βιομηχανικής Αγροτικής Οικονομίας στο Ελ Σαλβαδόρ

του Beverly Bell Την Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 18:04 Αποσπάσματα από μια συνέντευξη με τον Miguel Ramirez, Εθνικό Συντονιστή του Κινήματος Βιολογικής Γεωργίας του Ελ Σαλβαδόρ. http://upsidedownworld.org/main/el-salvador-archives-74/5429-agroecology-as-a-tool-for-liberation-transforming-industrial-agribusiness-in-el-salvador

“Εμείς λέμε ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο γης που καλλιεργείτε με την μέθοδο της αγρο-οικολογία είναι ένα απελευθερωμένο τετραγωνικό μέτρο. Εμείς το βλέπουμε ως ένα εργαλείο για να μετατρέψουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των αγροτών.

Εμείς το βλέπουμε ως ένα εργαλείο της απελευθέρωσης από το μη βιώσιμο καπιταλιστικό γεωργικό μοντέλο που καταπιέζει τους αγρότες.

Εμείς στο κίνημα Βιολογικής Γεωργίας βλέπουμε το έδαφος ως Μητέρα Γη, ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος δίνει τη γέννηση σε όλα τα είδη της ζωής. Η Μητέρα Γη αγωνιά, και πρέπει να διασωθεί. Ακόμη και ένα νέο μικρό κομμάτι γης στο πλαίσιο βιολογικής διαχείρισης αποτελεί μέρος της προσπάθειας ώστε να αναβιώσει.

Έχουμε τώρα περίπου 3.700 μικρούς τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι εκπαιδεύονται και εργάζονται για τη βιολογική γεωργία στο Ελ Σαλβαδόρ. Είμαστε μόνο περίπου το ένα τις εκατό του συνόλου των μικρών παραγωγών, αλλά 15 ή 20 χρόνια πριν, δεν είχαμε καμία βιολογική γεωργία.

Το έδαφός μας αποτελείται από μόλις 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με το 70 τις εκατό του εδάφους αφιερωμένο στη γεωργία. Η πρόκληση είναι να συνεχίσουμε την ένταξη νέων αγροτικών οικογενειών που θα ασχολούνται και πάλι με τη βιολογική γεωργία και την απελευθέρωση της γης.

Για 60 χρόνια, οιαγρότες του Σαλβαδόρ έχουν περιθωριοποιηθεί και εξαθλιωθεί από το αγρο-βιομηχανικό μοντέλο [χημικά εξαρτημένες, μεγάλη κλίμακα, την εταιρική ελεγχόμενη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων], η οποία βασίζεται στον έλεγχοτων υλικών πόρων και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Σήμερα, οι αγρότες στο Ελ Σαλβαδόρ, όπως και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, ζουν σε ένα σύστημα ημι-δουλείας και υποβάλλονται σε δαπανηρές και τοξικές τεχνολογίες που δεν τους ανήκουν.

Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η παρατεταμένη έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες στα τρόφιμα μας προκαλούν χαμηλή νεφρική λειτουργία, καρκίνο και ο διαβήτης.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα αυτού του συστήματος παραγωγής είναι η ακραία υποβάθμιση των φυσικών πόρων μας. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει το πιο αυξημένο ποσοστό υποβάθμισης του εδάφους σε όλη την Κεντρική Αμερική. Ογδόντα τοις εκατό της γης μας είναι υποβαθμισμένη και 99 τοις εκατό των ποταμών μας είναι μολυσμένα.

Σύμφωνα με ορισμένους γενετιστές, βιολόγους και ανθρωπολόγους, η Κεντρική Αμερική ήταν μία από τις πρώτες θέσεις που άρχισε να εξασκείτε η γεωργία, περίπου 7.000 π.Χ.. Ο πολιτισμός των Μάγια ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της γεωργίας. Έχουμε απίστευτο ιστορικό πλούτο όσον αφορά τις πρακτικές τους στο Ελ Σαλβαδόρ, τον οποίο πρέπει να διασώσουμε. Το ένα είναι το σύστημα των Μάγιας της παραγωγής γνωστή ως milpa [μικρό βιο-οργανικοί κήποι που αφορούν την αμειψισπορά και τον οικογένειάακό  ελέγχου]. Για χιλιάδες χρόνια, η milpa πρόσφερε εγγυημένη επισιτιστική κυριαρχίας και υγιεινά τρόφιμα για τον πολιτισμό.

Αυτό το μοντέλο διαταράχθηκε από διάφορα ιστορικά γεγονότα. Η ισπανική εισβολή πριν από 500 χρόνια κατέστρεψε ολόκληρη την παράδοση των Μάγιας και του παραγωγι΄ού μοντέλο που βασίζεται στην κυριαρχία των τροφίμων. Οι τοπικές κοινότητες αναγκάστηκαν να σταματήσουν να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα και να αρχίσουν να παράγουν τρόφιμα που ήταν ενδιαφέροντα για την ισπανική αποικία.

Η επόμενη σημαντική επιρροή ήταν η Πράσινη Επανάσταση στη δεκαετία του 1960. Στη συνέχεια, μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου , στρατιωτικός εξοπλισμός για χημικά όπλα μετατράπηκε και χρησιμοποιήθηκε για τη γεωργική παραγωγή. Όλη η Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Ελ Σαλβαδόρ, έπεσε θύμα της επιβολής αυτού του τεχνολογικού μοντέλου.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει μια τραγική, κατασταλτική ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του 12ετή πόλεμου εναντίον της επανάσταση μας. Ο πόλεμος τελείωσε τον Ιανουάριο του 1992, μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία συνθηκών που επέτρεψαν να αρχίσει να οργανώνει, την εκπαίδευση και την εργασία προς την αγρο-οικολογία και τη βιολογική γεωργία. Αρχικά, η κίνηση δεν ήταν πολύ επιτυχής, αλλά περίπου 10 χρόνια πριν, άρχισε να ενεργοποιήτε και πάλι, και το κίνημα για τη βιολογική γεωργία άρχισε να αυξάνεται.

Κύρια στρατηγική μας κατά τα τελευταία έξι χρόνια είναι η ευαισθητοποίηση. Δυστυχώς, φτωχοί χωρικοί  υπερασπίζονται την χρήση φυτοφαρμάκων, η οποία είναι το μόνο τεχνική πακέτο που ξέρουν. Η αγροτοξική βιομηχανική γεωργία είναι σαν ναρκωτικό. Μόλις κάποιος πέφτει στη μέγκενη, είναι δύσκολο να βγεί. Δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τους αγρότες να κατανοήσουν ότι πρέπει να σταματήσουν να είναι το αντικείμενο της κατανάλωσης σε αυτό το σύστημα. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου τις τιμές και τη διάσωση της αρχέγονης γνώση, που αποτελεί πρωταρχικό πυλώνα του κινήματος.

Πιστεύουμε ότι, με την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την οργάνωση της κοινότητας μεταξύ των αγροτών του Σαλβαδόρ, είναι δυνατό να αντιστραφεί η γεωργική ιστορία μας. Πιστεύουμε ότι η αλλαγή θα είναι δυνατή μόνο αν προέρχεται από το μηδέν, από έναν πληθυσμό των χωρικών που είναι συνειδητός και οργανωμένος.

Ο τομέας των καταναλωτών στο Ελ Σαλβαδόρ είναι επίσης πολύ παραπληροφορημένος. Δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα των αγροτών και ξέρουν ακόμα λιγότερο για τη σημασία της διεκδίκησης υγιούς κατανάλωσης. Εργαζόμαστε για να επιφέρουμε μια άμεση σχέση μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να καταλάβουν και να δώσουν αξία στο έργο των αγροτών», που είναι αναγκαίοι για να φτάσουν τα τρόφιμα στο τραπέζι του κάθε Σαλβαδοριανού.

Πιστεύουμε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική κυριαρχία, πρέπει να έχουμε τη βιολογική γεωργία, προσφέροντας υγιεινά τρόφιμα για όλους. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύουμε σε υπερτιμημένα βιολογικά προϊόντα. Αυτή είναι μια ελιτίστικη πρακτική και αυτό είναι μια αντίφαση στο έργο μας. Το Κίνημα για την Βιολογική Γεωργία εργάζεται για να το αλλάξει αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι το σύνολο της κοινότητας μπορεί και πρέπει να τρώει υγιεινά.

Όταν η αριστερή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στο Ελ Σαλβαδόρ [2009], οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν. Πριν από τις εκλογές,  αρχίσαμε να εργαζόμαστε με το αριστερό πολιτικό κόμμα σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει τη στρατηγική για τη βιολογική γεωργία. Αυτό έχει ήδη γίνει το επίκεντρο στο πενταετές σχέδιο της κυβέρνησης. Δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση μέχρι τώρα, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες.

Τον Ιούλιο του 2014, είχαμε υποβάλει πρόταση προς το Υπουργείο Γεωργίας για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, με 13 προτάσεις στρατηγικής. Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι η βιολογική γεωργία είναι μια απειλή για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Οι αγροχημικές πολυεθνικές είναι σαν τέρατα, θα μπορούσαν να θέσουν σε εφαρμογή την δυνατότητά τους να ρίξουν κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική.
Η Monsanto και άλλες εταιρείες, όπως η Bayer, Dow, η DuPont και Singleton, έχουν πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ευκαιρίες στο Ελ Σαλβαδόρ και όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η προηγούμενη κυβέρνηση αγόρασε το σύνολο των λιπασμάτων και των σπόρων τους από τη Monsanto για να τα δώσει στους παραγωγούς με τη μορφή των γεωργικών επιχορηγήσεων.
Ορισμένοι ερευνητικοί οργανισμοί στην κυβέρνηση ακόμα δεν γνωρίζουν για την εναλλακτική ή βιολογική γεωργία, επειδή ο ακαδημαϊκός χώρος έχει καταληφθεί από εταιρείες όπως η Monsanto. Μέρος του αγώνα μας δώθηκε επίσης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γεωργικής Σχολής Μηχανικών ώστε να ανακαλύψουμε εκ νέου τον εαυτό μας, γιατί εκεί είναι κύρια οι επικριτές μας. Η σχολή, συνειδητά και ασυνείδητα, υπερασπίζεται την αγροτοξική γεωργία, και συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες να ακολουθούν αυτή τη γραμμή.

Είμαι ευτυχής να πω ότι τον Ιανουάριο του 2015,  πραγματοποιηθηκε ένα σεμινάριο κατάρτισης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και ακαδημαϊκού προσωπικού, με στόχο να αρχίσει η μετατροπή του προγράμματος σπουδών. Έχουμε εισαγάγει καθηγητές γεωπονίας του Εθνικού Πανεπιστήμιου στις θεωρίες της βιολογικής γεωργίας, και τους έχουμε πάρει σε επιτόπιες επισκέψεις ώστε αυτό να μας βοηθήσει να τους πείσουμε. Πολλοί από αυτούς βλέπουν τα οφέλη και περιλαμβάνουν την Αγρο-οικολογία στη διδακτέα ύλη τους.

Αυτός είναι ο αγώνας μας. Υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις. Αλλά σημειώνουμε πρόοδο σε αυτόν τον τιτάνιο αλλά όμορφο αγώνα, να διεκδικήσουμε για τις ζωές όλων στο Ελ Σαλβαδόρ. “

Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποστήριξη του Κινήματος Βιολογικής Γεωργίας  του Ελ Σαλβαδόρ, στην επαφή Ecoviva.

 

Μετάφραση rebelian αναδημοσίευση από το athens.indymedia.org/post/1548083/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *